HAMOR Soft

HAMOR Soft

Programe de contabilitate şi management

Ați căutat după D112 hSALAR. Arată toate știrile

D112 hSALAR

Precizări privind calitatea de asigurat CASS al persoanelor care au fost în SU

2020-07-10

1. O persoană se consideră asigurată în sistemul de sănătate, dacă plăteşte contribuţia (CASS), cu excepţia unor categorii prevăzute de dispoziţiile legale (ex. constructorii).
2. Conform normelor pentru completarea D112, indemnizaţia de şomaj tehnic şi CASS pentru luna aprilie au fost incluse în D112 din luna mai, adică în luna următoare, dar precizând luna pentru care se datorează. Astfel, persoanele aflate în şomaj tehnic au fost asigurate în continuu, plătind lună de lună contribuţia. Ei nu au ieşit din sistemul de asigurare, ca atare nu vedem motive de rectificare D112 pentru a le reintroduce în sistemul de asigurare.
3. Facem aceste precizări urmare comunicatelor:
  • CNAS
  • CASMB
  • 4. Noi vom elabora un update pentru rectificare în momentul în care vor exista instrucţiuni precise în acest sens, deocamdată în descrierea structurii D112, câmpurile DataAng, DataSf (care sunt utilizate de CNAS pentru verificarea intrării/ieşirii în/din calitatea de asigurat) nu sunt prevăzute să fie completate şi pentru situaţia SU.
    Până la clarificarea oficială a situaţiei şi revenirea sistemului digital la starea corespunzătoare, vă propunem să eliberaţi adeverinţe de asigurat pentru persoanele în cauză, evetual solicitaţi de la Distribuitor soluţii personalizate, după cum consideraţi.